És els Estats Units excepcional?
És els Estats Units excepcional?
By Professor Emeritus Wayne A. Selcher, PhD*
El concepte d’excepcionalisme a la Història Nacional
Introducció
Els debats sobre temes d’identitat nacional han estat constants en la història dels Estats Units, fins i tot fins ara. La Guerra Civil és l’exemple més notable i violent d’un desacord seriós sobre la unitat i la identitat nacional. Hi ha moltes interpretacions sobre com es va formar com a país, quines són les seves característiques definitòries i quines fàctiques o merament autocomplaents van ser realment o són ara les afirmacions d’“excepcionalitat”. Aquest treball pretén ser una descripció general introductòria de l’afirmació de “l’excepcionalitat” des del punt de vista empíric de la política i la societat comparades, pel que fa als resultats reals de l’exercici. Les perspectives i les característiques que s’exposen a continuació no són definitives ni exclusives, però són útils per prendre en consideració a l’hora d’intentar comprendre la formació del país i els efectes d’aquest procés actualment. S’ofereixen enllaços a fonts en línia gratuïtes i d’alta qualitat en anglès per fomentar un estudi més gran de la situació contemporània dels Estats Units en un context comparatiu.
Historia del Concepte “Excepcionalisme”
Estats Units ha estat el país més influent del món des del 1945, i ha afirmat exercir el lideratge mundial des de llavors. L’existència d’aquest lideratge, les seves contradiccions internes i la seva acceptació o rebuig per part d’altres països tenen arrels significatives en els valors, les actituds i els interessos dels Estats Units, molts dels quals no són àmpliament compartits en altres països. Els Estats Units van ser fundats per immigrants que buscaven la llibertat i que deliberadament tractaven de ser diferents dels seus països d’origen europeus: sense aristocràcia, rei, emperador o religió estatal. La identitat nacional va sorgir d’un sistema de creences en un país d’immigrants, en lloc de basar-se en un origen ètnic, com a la major part d’Europa. Aquesta ideologia nacional es va conèixer com a “americanisme” o “el credo nord-americà”. El credo nord-americà, The American Creed, segons Seymour Martin Lipset, en el seu ja clàssic llibre de 1996 American Exceptionalism: A Double-Edged Sword, es pot descriure en cinc paraules: llibertat, igualitarisme, individualisme, populisme i laissez faire”. Lipset va assenyalar que aquest “excepcionalisme” té característiques i conseqüències tant positives com negatives, com es demostrarà a continuació. L’excepcionalisme”, com a consciència de les diferències entre els Estats Units i Europa, finalment es va convertir en un dels components del nacionalisme nord-americà i afecta la manera com els nord-americans perceben el món i el seu paper en ell. El concepte i lema nacional des de 1782 de “E Pluribus Unum” (“De molts, un”) va simbolitzar l’intent d’assimilar diverses ètnies en una sola nació, per molts anys referida amb optimisme com un “crisol” de pobles, ara una frase i un objectiu controvertits.
Vols continuar llegint?
El text complet d’aquesta publicació està disponible en anglès al Observatorio Politico dos Estados Unidos.
L’autor
Wayne A. Selcher, Ph.D. is Professor of International Studies Emeritus, Department of Politics, Philosophy, and Legal Studies, Elizabethtown College, PA, USA. His major academic interests are Comparative Politics, US Foreign Policy, Latin American Politics and Foreign Policy (especially Brazil), and Internet use in international studies teaching and research. He is the creator and editor of the WWW Virtual Library: International Affairs Resources, a web guide for online international studies research in many topics.
E-mail: wayneselcher@comcast.net