Barcelona Springtime Swing ’25

Per cinquena vegada, diverses entitats amb seu a Barcelona ens hem posat d’acord per organitzar un nou cicle de tres concerts de jazz. Com sempre, l’objectiu del cicle és permetre al nostre públic conèixer i gaudir de la música de solistes i conjunts de jazz de primera categoria als que normalment no té accés.
Malgrat els diversos esdeveniments de caire jazzístic que es donen durant l’any a la nostra ciutat, al nostre entendre, l’anomenat jazz clàssic no gaudeix d’una representació suficientment important en l’escena musical barcelonina. És per compensar, ni que sigui parcialment, aquest dèficit, que s’organitza aquest cicle que, tot i centrar-se en la tradició musical afroamericana, presenta com podeu veure en la programació, una notable varietat d’estils.
Esperem i desitgem que, com en les edicions anteriors, aquesta iniciativa sigui entesa, ben rebuda i agraïda per un públic el més ampli possible.
CONCERTS PROGRAMATS:

NIT DE JAZZ MANOUCHE: SAMSON SCHMITT TRIO
Data: 27 de març de 2025
Hora: 20:00 hores
Lloc: Centre Moral i Instructiu de Gràcia, Ros de Olano, 9
Samson Schmitt (guitarra solista), Benji Winterstein (guitarra rítmica), Gino Roman (contrabaix)

NIT DE CLÀSSIC JAZZ: BARCELONA JAZZ COLLECTIVE
Data: 24 d’abril de 2025
Hora: 19:30 hores
Lloc: Auditori de la Fundació CIC, Via Augusta 205, Barcelona
Joan Mar Sauqué (trompeta i fluguelhorn), Lluc Casares (saxo tenor i clarinet), Miguel Rodríguez (piano), Giuseppe Campisi (contrabaix), Joan Casares (bateria)

NIT DE GOSPEL & SPIRITUALS: ROOTS: THE GOSPEL ACCORDING TO BALTIMORE
Data: 13 de maig de 2025
Hora: 19:30 hores
Lloc: Auditori de l’Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, Barcelona)
Gisele Jackson (vocal), Cyrus Chestnut (piano)
LA NIT DEL JAZZ MANOUCHE: SAMSON SCHMITT TRIO
Samson Schmitt (guitarra solista), Benji Winterstein (guitarra rítmica), Gino Roman (contrabaix)
SAMSON SCHMITT
George Samson Schmitt, nascut a Creutzwald (França) el 1979, és un guitarrista dintre de la gran tradició del Jazz Manouche. És fill del cèlebre violinista Dorado Schmitt amb qui va aprendre a tocar la guitarra. A partir dels dotze anys comença a actuar en concerts i festivals a nivell internacional. Ha format part de conjunts com Les enfants de Django, The Django All Stars, amb els que ha recorregut mig món i amb els que dona fe de les seves arrels musicals. A part de Django Reinhardt, reconeix la influència de guitarristes posteriors com Luis Salinas, Stochelo Rosenberg, George Benson, Bireli Lagrène i Angelo Debarre, i com ells, es considera un renovador dintre de l‘anomenat Jazz Manouche. Apareix en el llorejat film Django (2017) en el paper d’amic del protagonista.
NIT DE CLÀSSIC JAZZ: BARCELONA JAZZ COLLECTIVE
Joan Mar Sauqué (trompeta i fluguelhorn), Lluc Casares (saxo tenor i clarinet), Miguel Rodríguez (piano), Giuseppe Campisi (contrabaix), Joan Casares (bateria).
El quintet anomenat Barcelona Jazz Collective reuneix alguns dels millors representants de les generacions recents del jazz europeu. Tots ells tenen una sòlida formació rebuda en els centres d’ensenyament musical dels respectius països i ampliada en les escoles de major prestigi internacional escampades per Europa i Nord-Amèrica. A nivell individual han actuat en nombrosos festivals per Europa i Amèrica com a líders dels seus propis grups o acompanyant a les grans figures del panorama jazzístic actual.
JOAN MAR SAUQUÉ. (Garrigoles, Baix Empordà, 1996), inicia els seus estudis a l’Escola de Música de Torroella de Montgrí. Ja a Barcelona, rep classes de David Pastor, forma part de la Sant Andreu Jazz Band de Joan Chamorro i el 2012 entra a l’ESMUC per seguir els seus estudis on, finalment, acabarà ocupant la càtedra de trompeta.
LLUC CASARES. (Barcelona, 1990), fill de Pau Casares, fundador de La Vella Dixieland. Ha estudiat a l’ESMUC, al Conservatorium Van Amsterdam, a la Juillard School de New York, sota la tutela de Wynton Marsalis, i a la Temple University de Philadelphia amb Dick Oatts. Forma part del col·lectiu The Changes, per a la promoció de projectes musicals i discogràfics independents.
MIGUEL RODRÍGUEZ. (Madrid, 1983), després d’estudiar al Conservatori Joaquín Turina de Madrid, ha perfeccionat els seus estudis de jazz al Conservatori de Rotterdam i a New York. El 2011 obté el títol de Màster en l’especialitat de “Jazz Piano” al Conservatori d’Amsterdam. En el camp de la docència, des del 2015 treballa com a professor de piano-jazz al Conservatori de Rotterdam.
GIUSEPPE CAMPISI. (Palagonia, Sicília, 1991) inicia els seus estudis musicals a la seva terra natal. Després els amplia graduant-se amb matrícula d’honor en composició de jazz al Berklee College of Music de Boston i retorna a Europa on completarà un màster en interpretació al Conservatori d’Amsterdam. Des de fa uns anys resideix habitualment a Barcelona.
JOAN CASARES. (Barcelona, 1993), fill de Pau Casares, fundador de La Vella Dixieland. Ha estudiat a l’ESMUC, al Conservatorium Van Amsterdam i a la Temple University de Philadelphia on estudia amb Rodney Green. En diverses estades a New York rep classes de Kenny Washington. Forma part del col·lectiu The Changes, sota el segell del qual ha publicat els seus treballs discogràfics.
NIT DE GOSPEL & SPIRITUALS: ROOTS: THE GOSPEL ACCORDING TO BALTIMORE
Gisele Jackson (vocal), Cyrus Chestnut (piano)
Procedents ambdós artistes de Baltimore (Maryland) i educats musicalment en les respectives parròquies d’aquesta ciutat, el primer gènere que varen conèixer i interpretar va ser la música d’església, és a dir, els Gospel Songs i els Spirituals. Les seves carreres musicals han seguit camins diversos, però, havent entrat recentment en contacte, les múltiples coincidències que els uneixen els han decidit a posar en marxa aquest projecte en comú.
GISELE JACKSON. Nascuda a Baltimore (Maryland), després de donar les seves primeres passes en el món de la música cantant en el cor de la seva parròquia, en l’època d’estudiant a la Universitat de Howard, lidera una banda de Soul amb la que actua en diversos escenaris de Washington D. C. Més endavant forma part durant una gira de The Raelettes, o sigui, del grup vocal femení que acompanya a Ray Charles. També ho farà al costat de Donna Summer i de James Brown. Amb aquests precedents, la seva carrera professional s’ha desenvolupat en el món de la música Soul.
Ha aparegut cantant en la pel·lícula First Wives Club i en el món del teatre ha tingut papers importants en obres com Dream Girls en el paper d’Effie, Life and Death of Bessie Smith, en el paper de Bessie, a The Wiz com Evilene, Purlie com Luttibelle i a Carmen Jones com a Frankie.
CYRUS CHESTNUT (1963). Fill d’un pastor d’una església baptista de Baltimore, s’inicia en la música envoltat pels cants religiosos que escolta a casa i a la parròquia del seu pare. Estudia piano clàssic i després aprofundeix els seus estudis com arranjador i improvisador a la Berklee College of Music de Boston on obté diversos premis. Entre les seves primeres feines importants com a músic professional destaquen les d’acompanyant d’artistes tan importants com Jon Hendricks, Terence Blanchard i Wynton Marsalis, entre d’altres. Després, ha actuat normalment al front del seu propi trio, havent enregistrat nombrosos discs i actuat en els principals escenaris de tot el món. Actualment és un dels pianistes de jazz més valorats i respectats com a continuador i renovador de la gran tradició del piano-jazz.
Apareix en la pel·lícula Kansas City (1996) de Robert Altman.
