El programa vol promoure la ciutat de Barcelona com un centre de trobada rellevant pels estudis nord-americans, atraient els millors experts i acadèmics internacionals com a lloc de reflexió i debat, amb una atenció especial a les implicacions de la política exterior nord-americana en el marc europeu i a la mediterrània

L’Institut d’Estudis Nord-americans (IEN) i l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) llancen un programa d’estudis sobre política nord-americana i seguretat internacional modelat sobre el patró dels millors programes europeus d’estudis nord-americans en aquest àmbit

El programa pretén impulsar la capacitat de reflexió i recerca des de Barcelona sobre la política exterior nord-americana i la seguretat internacional, aprofundint en el coneixement d’aspectes estratègics, geo-polítics i socioeconòmics que tenen un vincle rellevant sobre aquesta temàtica.

Els principals objectius del programa són participar en debats públics, acadèmics, i d’experts sobre la política exterior nord-americana i les seves implicacions globals; i establir relacions i xarxes amb investigadors nord-americans i centres de recerca en els àmbits d’interès del programa. El programa dedicarà una atenció especial a les implicacions de la política exterior nord-americana en el marc europeu i a la mediterrània, així com a les relacions transatlàntiques.

En el marc del seu desplegament, el programa impulsarà diverses activitats, tan en l’àmbit de recerca amb l’objectiu d’atraure visibilitat internacional i assolir prestigi acadèmic, com també en els àmbits de la formació i la difusió. Destaca l’organització anual d’una conferència internacional sobre el paper dels EEUU a la política global, amb una orientació especial sobre la situació a la Mediterrània i Àfrica; i l’impuls de seminaris acadèmics, activitats de difusió i de reflexió sobre la política exterior, més àmpliament, sobre la societat i la política nord-americana, oberts a tothom.

El programa es va inaugurar el 28 d’octubre de 2020 amb un workshop online obert que analitzà les eleccions presidencials dels Estats Units del 2020, les seves implicacions per al futur de la política exterior nord-americana i els reptes i oportunitats internacionals que probablement s’esdevindrien en funció del candidat guanyador. Per veure el programa i el vídeo de l’acte cliqueu aquí.

El professor Jeffrey Michaels serà el coordinador acadèmic del programa. Michaels ha estat seleccionat d’entre més de 50 sol·licitants en una convocatòria pública d’alt nivell internacional anunciada el febrer de 2020. El professor Michaels es va incorporar a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) el mes de setembre del 2020.

Jeffrey Michaels és doctor en War Studies pel King’s College de Londres. Anteriorment va ser Professor Sènior en Defence Studies al King’s College de Londres, a més de treballar a l’OTAN i al Departament de Defensa dels EUA. Les seves línies de recerca es centren principalment en la política exterior dels Estats Units des de la Guerra Freda fins a l’actualitat. Actualment continua mantenint la posició d’investigador visitant al King’s College de Londres i al Pembroke College d’Oxford.