D’ençà d’octubre de 2020 l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) i la Fundació Institut d’Estudis Nord-americans (IEN) programen diferents activitats en el marc del programa en política nord-americana i seguretat internacionals.
Aquestes activitats estan organitzades i coordinades pel Dr.Jeffrey Michaels, IEN Senior Fellow a l’IBEI.
Per saber una mica més sobre aquest programa hem parlat amb el Dr. Jeffrey Michaels.
Què vol dir ser IEN Senior Fellow a IBEI?
Vol dir que formo part de l’equip de professors i investigadors de l’IBEI, però la meva posició està finançada per l’IEN. Bona part de les meves investigacions es centren en la política exterior dels Estats Units, per l’interès de l’IEN en els estudis nord-americans, i també faig classes en aquest àmbit i en d’altres temes com la seguretat internacional, més enllà dels EEUU.
Un dels aspectes a destacar és que, precisament perquè sóc l’IEN Senior Fellow a l’IBEI, organitzo un programa amb diferents activitats sobre temes relacionats amb els Estats Units, per exemple els Webinar Series que estem duent a terme, i que continuaran a la tardor, però també altres esdeveniments com el que vam organitzar el passat mes d’octubre en relació a les eleccions presidencials nord-americanes, sobre quina podria ser la política exterior estatunidenca en funció de si el proper president fos Trump o Biden.
A més d’això, a través de la meva posició a l’IBEI, es vol promoure l’interès en l’estudi de la política exterior dels Estats Units a Barcelona, Catalunya i per extensió a Espanya, però també mirar d’atraure estudiants dels EEUU per estudiar la política exterior nord-americana des de Barcelona. Fer estudis sobre política exterior des d’un país estranger dona una visió més àmplia del tema i a la vegada permet conèixer la cultura i la societat local i, en aquest cas, veure quina és la política exterior d’Espanya i Europa. Crec doncs que les persones que es puguin formar aquí en política exterior nord-americana tindran un perfil de coneixement més ampli sobre les relacions internacionals.
Diu que un dels objectius del programa és promoure l’interès en l’estudi de la política exterior dels Estats Units i també de les implicacions que pot tenir en el marc europeu i a la mediterrània. De quina manera es pot fer això?
En primer lloc a través de diferents Màsters de l’IBEI que inclouen l’assignatura “American Foreign Policy”, i en segon lloc fent els webinars, els seminaris i workshops. Aquestes activitats que es publiquen a les xarxes donen a conèixer el que estem fent. En aquest sentit Twitter funciona com a eina de divulgació. També hi ha el boca-orella. I els professors i estudiosos d’universitats d’arreu del món que són convidats a participar-hi també van sent coneixedors de la tasca que estem duent a terme.
Fem webinars cada quinze dies. Si es dona un cop d’ull a altres universitats que fan estudis al respecte, no tenen aquesta freqüència d’activitat.
Actualment qui atén aquests webinars i workshops?
És un perfil molt ampli. Actualment hi ha estudiants de l’IBEI i de la UPF, membres d’aquestes universitats i d’altres, membres de la comunitat internacional que viu a Barcelona, i també acadèmics del Regne Unit, Alemanya i Think tanks d’altres universitats. I esperem atraure l’interès de moltes més persones.
Per participar en aquests webinars i workshops cal tenir una formació prèvia o són oberts al púbic en general?
Són activitats obertes a tothom. Quan contacto amb els acadèmics i professors els comento que part de l’audiència no tindrà un coneixement expert del tema. Per tant, són una oportunitat per conèixer diferents aspectes de la política nord-americana, i amb l’oportunitat de fer preguntes als ponents, que són persones rellevants en els seus àmbits.
A banda d’importants acadèmics hem pogut conversar amb Dr Lowell Schwartz, membre del Foreign Relations Committee del Senat dels EUA, i el proper 1 de juny comptarem amb el Sr. Robert Riley, Cònsol General dels Estats Units a Barcelona.
A hores d’ara ja hem fet 10 seminaris i s’han tractat temes molt diversos, alguns de més específics com la relació Espanya-Estats Units, o la relació India-Estats Units, però també hi ha hagut temes molt més amplis com la política entorn el canvi climàtic, la cultura diplomàtica estatunidenca…
Alguns dels temes poden ser històrics, o referents a la història més recent. No es tracta d’anar al segle XVIII, més aviat els enfoquem a partir del 1945 o de la guerra freda. Per entendre la política exterior nord-americana actual es necessita conèixer el sistema que es va establir després de la Segona Guerra Mundial, però ens volem centrar en la política exterior nord-americana actual o de les darreres dècades, no massa més enrere. Volem observar l’actualitat i veure què pot passar si mirem endavant. Especialment si tenim en compte els canvis en el sistema internacional, tenim el creixement de la Xina, la crisi de la COVID… Val a dir que també sóc historiador i m’agrada mirar la política exterior nord-americana des de la perspectiva històrica. Veure què ha canviat, i què té continuïtat també és important. Si volem entendre com el govern dels Estats Units gestiona la política exterior, necessites mirar enrere i no assumir que el que veus avui és nou.
Tot això és molt interessant. A banda d’assistir als seminaris, ens podries recomanar alguna lectura per introduir-nos en la política exterior nord-americana?
Hi ha moltíssima literatura interessant al respecte i és difícil fer una selecció, però m’aventuraré a fer unes primeres recomanacions.