Enrique Bátiz, director musical i director principal de la Orquestra Simfònica de l’Estat de Mèxic.

A l’edat de 60, Enrique Bátiz és un dels més famosos directors d’orquestra a Amèrica Llatina i, sens dubte, és un talentós artista que ha guanyat popularitat internacional i la fama i les interpretacions pel fet de produir l’emoció més profunda. Va néixer en la Ciutat de Mèxic el 4 de maig de 1942. L’any 1950 va estudiar piano amb Francisco Agea i el 1960 va continuar els seus estudis amb Gyorgy Sandor. Aquest mateix any es va traslladar a la Universitat Metodista del Sud en Dallas, Texas. El 1962 va estudiar piano amb Adele Marcus a Nova York en la famosa Juilliard School of Music, on també va estudiar direcció i va rebre un diploma.

El 1964 va fer diverses gires nacionals com a pianista. En 1965 va ser semifinalista en el Concurs Internacional de Piano a París “Marguerite Long”. De 1967 a 1970 es va especialitzar en piano amb Zbigniew Drzewiecki a Polònia. També va rebre classes particulars de direcció d’orquestra amb Stanislaw Wislocki. En 1970 va ser finalista a “F. Busoni” Concurs de Piano a Itàlia.

Va començar una gira de concerts a Polònia el 1967 amb la Filarmònica de Lodz i Szczecin, i va fer recitals a Varsòvia i Brussel·les amb comentaris afalagadors pel que fa al seu temperament i virtuosisme. El 1968 va participar en el “Queen Elizabeth” Concurs Internacional de Piano a Brussel·les. Al seu retorn a Mèxic en 1969 el Mestre Bátiz va realitzar innombrables concerts.

El seu debut com a director va ser al 1969 al “Palau de Belles Arts” amb l’Orquestra de Xalapa. També va participar en el famós Concurs Internacional de Piano de Varsòvia “Frederic Chopin”. A l’abril de 1971 va ser nomenat Director i Fundador de l’Orquestra Simfònica de l’Estat de Mèxic, del que va ser-ne director durant 12 anys (1971-1983) per passar a ser després Director de l’Orquestra Filharmònica de la Ciutat de Mèxic durant 7 anys (1983- 1989) i finalment reprèn la direcció de la OSEM des de 1990 fins al present.

Des de l’any 1984, va ser nomenat “director convidat” de la Royal Philharmonic Orchestra, i com a director convidat, ha dirigit més de 500 orquestres simfòniques de tot el món.
Al llarg de la seva carrera, ha rebut distincions i premis, ha gravat completes les nou simfonies de Beethoven, els nou Bachianas Origen de Villa-Lobos, les peces completes per a orquestra de Joaquín Rodrigo, Manuel M. Ponce, i G. Bizet, i vuit volums de la música mexicana que s’han publicat amb gran èxit a tot el món.

El 1997 Enrique Bátiz va fer un enregistrament complet de tres cicles simfònics amb la OSEM; de les sis simfonies de Piotr lllich Txaikovski (12 sessions en sis dies al febrer de 1997), i les quatre simfonies de Johannes Brahms (en només quatre dies), precisament en el centenari de la seva mort i al setembre de 1998, les quatre simfonies de R. Schumann, peces curtes per Pl Tchaikovsky: Capritx Italià, Francesca da Rimini, Polonesa i Vals d’Eugene Onegin, Marche Slave, Mazzepa Overture i Valse Melancholique de la Suite No. 3, així com tres peces curtes de Joaquín Rodrigo: Por, Cançoneta i Dos BERCEUSES en sis dies de les sessions d’enregistrament.

Programa

  • Sonata N° 8 en DO menor, Op.13, “Patetica”
  • Ludwing Van Beethoven
  • Novelette Nª 1, Op 21
  • Robert Schumann
  • Sonata Nª 2 en SI bemol menor, Op 35
  • Frederic Chopin
  • Polonesa en LA bemol, Op 53 “Heroica”
  • Frederic Chopin
  • 4’33’’
  • John Cage (EEUU)