De Bach al Jazz

Oriol Romaní, clarinet

Nascut a Barcelona, va entrar en contacte amb la música en l’ambient familiar i a les escoles Sant Gregori i L’Arc i va estudiar clarinet i interpretació al Conservatori de Barcelona i en diversos centres estrangers amb Juli Panyella, Thea King, Anton Weimberg i Giörgy Sebök. Ha actuat arreu de Catalunya i Europa en col·laboració amb el violoncel·lista Radu Aldulescu, el viola Aureli Vila, les sopranos Montserrat Alavedra i Júlia Arnó i els quartets Casals i Euler de Basilea.

Ha estrenat obres que li han estat dedicades per Joaquim Homs, Xavier Montsalvatge, Carlota Garriga, Xavier Turull i István Vántus. Ha dirigit i interpretat De Mozart al Swing i Viatge a New Orleans al Palau de la Música, i ha tocat a duo amb el pianista Ignasi Terraza a la investidura de Woody Allen com a doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra. Ha col·laborat en el muntatge i la interpretació de concerts-espectacle com Històries amb Mozart, Paraules i sons de Barcelona i Músiques en temps de guerra. És autor dels llibres Trobades amb Joaquim Homs i Músiques amigues. Toca jazz d’estil New Orleans i d’estil Swing amb destacats músics catalans i americans i, en el camp de la música clàssica, actua amb la pianista Elena Lasco i amb diversos intèrprets i formacions, o en recitals de clarinet sol com Música, font de salut! en auditoris i centres dedicats a la cultura, la salut o l’espiritualitat.

Elena Lasco, piano

Nascuda a Ucraïna i educada a Rússia, la pianista Elena Lasco és reconeguda per la seva creativitat i el seu mestratge en la música clàssica i en el jazz. Després de deu anys a l’Escola Tchaikowsky de Moscou per a nens dotats, va completar els seus estudis al Conservatori assolint els nivells més alts. Posteriorment va fer estudis de cant i jazz al Conservatori de Música de Moscou, i els va perfeccionar a la prestigiosa Acadèmia de l’Institut Gnesin.

Com a pianista i directora d’un programa de jazz molt ben acollit a la televisió russa, a finals dels anys 80 va gaudir d’una gran popularitat i va ser reconeguda pel mateix Quincy Jones. Entre 1990 i 1999 va viure a Oslo i va oferir nombrosos concerts pels països escandinaus, entre els quals diverses actuacions al Palau Reial i a la televisió. L’any 2000 es va establir en un poble d’Alacant i, des del 2009, viu a Barcelona, on ofereix recitals com a solista o en col·laboració amb músics destacats del país.

Durant els últims anys ha fet concerts i gires per Catalunya, Espanya, Escandinàvia i altres països europeus i ha publicat diversos CDs, entre els quals Imaginary friend, revelador de la seva sensibilitat com a compositora, i Just Jazzin’, amb el clarinetista Oriol Romaní. A duo amb aquest intèrpret, després d’haver realitzat nombrosos concerts de jazz i diversos concerts de música clàssica, ofereix el programa De Bach al jazz.