Nexus Piano Duo: Un piano (o dos) i quatre mans

Intèrprets: Mireia Fornells Roselló i Joan Miquel Hernández-Sagrera

“… tocar a quatre mans és per a tot pianista un moment d’exaltació: un està seduït per la polifonia rica i les dinàmiques il·limitades del seu instrument. És una delícia, doncs, veure néixer l’entesa de dos músics tenint les mateixes exigències tècniques, compartint i sobrepassant els límits del piano…”

“Quatre mans i un sol esperit” (X. Chavarria a RMC) podria molt bé definir el pianisme exquisit al qual arriben aquests dos intèrprets que es converteixen en un de sol quan toquen junts.

Paral·lelament a una brillant activitat concertística per separat, i després de coincidir a les aules del Conservatori de Sant Petersburg amb el mestre Leonid Sintsev, decideixen abordar la música per a duet de pianos, un repertori ric i extens que explora totes les capacitats tímbriques i expressives de l’instrument, arribant a una complicitat quasi orquestral.

Aquest dos músics, premiats en diversos concursos d’àmbit internacional, s’han sentits atrets des d’un principi per la música contemporània dels nostres temps, cosa que s’ha reflectit en la col·laboració estreta amb els compositors més destacats de casa nostra i en l’estrena de diferents obres que els han estat dedicades.

Les seves propostes, que abracen les principals obres mestres del repertori, han tingut una gran acollida, i les seves interpretacions un èxit aclaparador per part del públic i de la crítica entesa.

 www.nexuspianoduo.com

Nexus Piano Duo
Mireia Fornells Roselló i Joan Miquel Hernández-Sagrera

Les paraules “Quatre mans i un sol esperit” podrien molt bé definir el pianisme exquisit de Mireia Fornells i Joan Miquel Hernández, que configuren des de fa ja una dècada el Nexus Piano Duo, una de les formacions més actives i sol·licitades de la música de cambra actual.

Paral·lelament a una brillant carrera pianística per separat, decideixen abordar la música per a duet de pianos després de coincidir a les aules del Conservatori de Sant Petersburg amb el mestre Leonid Sintsev, i durant els seus estudis de postgrau i doctorat.

Les seves propostes inclouen obres mestres del repertori per a aquesta formació, fent especial referència a la música contemporània dels nostres compositors com González de la Rubia, Mompou, Montsalvatge, Rodríguez-Picó, Soler i Torrents, entre d’altres, amb l’estrena de diferents obres que els han estat dedicades.

La seva gran activitat concertística els ha portat a oferir nombrosos recitals en les més importants sales de tot el país i arreu de l’Estat com L’Auditori de Barcelona, la Fundació Juan March de Madrid i el Palau de la Música Catalana, així com diferents gires per Europa –França, Grècia, Itàlia, Rússia i Suïssa-.

El duet ha estat guardonat en els més destacats concursos estatals i internacionals, i han estat becats per institucions com el Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya i la AIE per assistir a diferents cursos internacionals, on han tingut l’oportunitat de treballar amb grans especialistes com Alícia de Larrocha, Nati Cubells, Evgeny Moguilevsky, Brigitte Engerer,Jean-François Heisser, Joseph Paratore i el duo Benzakoun, per a mostrar-ne un exemple.

Les seves interpretacions, sempre vibrants, han tingut un èxit aclaparador per part del públic i de la crítica especialitzada. Recentment, han col·laborat com a solistes amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) sota la direcció d’Antoni Ros Marbà interpretant el concert per a dos pianos de Poulenc. Han estat guardonats amb el primer premi del públic al Festival Internacional de Piano de Poros (Grècia), destacant a més per la seva brillant actuació amb la “Sinfonietta Orquestra of Athens”.

Han participat en diversos enregistraments en directe per Radio Clásica i per Catalunya Música, entre d’altres.

Acaben d’enregistrar el CD “Mediterrànies” amb la integral de l’obra per a piano de la compositora Mercè Torrents i n’estan enregistrant un altre al voltant de la música d’Enric Granados.

Aquest desembre debuten a la Sala Dvorâk del Rudolfinum de Praga, seu de l’Orquestra Filarmònica Txeca.

Programa

Isaac Albéniz (1860-1909)

Pavana-Capricho op. 12 (1883)

De la “Suite Española” op. 47 (1886)

  • Sevilla (Sevillanas)
  • Cádiz (Serenata)
  • Castilla (Seguidillas)

 

Manuel de Falla (1876-1946)

Dansa espanyola de “La vida breve” (1904-1913)

 

Samuel Barber (1910-1981)

De “Souvenirs”

  • III. Pas de deux
  • V. Hesitation- Tango
  • VI. Galop

 

George Gershwin (1898-1937)

Cuban overture (1932)