• Cinema
  • Entrada gratuïta
  • febrer 25, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN

Anna Moore és una jove que va a visitar Boston a la seva acabalada tia perquè ajudi a la seva família a sortir de la pobresa, però un cop allà un home ric l’enganya amb un matrimoni fals per poder aprofitar-se’n. Quan Anna es queda embarassada es destapa l’engany i és abandonada a la seva sort.

“Way down East” (1920) és pel·lícula muda clàssica de DW Griffith. Va comprar els drets cinematogràfics de la història, originalment una obra de teatre del mateix nom d’un escriptor inexpert anomenat Lottie Blair Parker. Estrenada a finals de 1800, aviat es va convertir en un dels jocs més populars als EUA. Es va representar amb èxit als EUA durant deu anys, però es va considerar obsolet en el moment de la seva producció cinematogràfica a 1920. Tot i que va ser la pel·lícula més cara de Griffith fins la data (el que li va costar 175.000$, més que tot el cost del seu clàssic de 1915 “El naixement de una nació” (1915)), que era una de les seves pel·lícules més reeixides comercialment.

Tresors del Cinema Mut Nord-Americà

Amb aquest títol, continuem els cursos sobre la història del cinema nord-americà que vàrem començar amb el dedicat al film clàssic, per continuar amb el cinema modern i concloure l’any passat amb el període contemporani.

Enguany iniciem altre cicle especialitzat, ara sobre el cinema mut de Hollywood. Projectarem obres mestres de l’època silent, però mai va ser tal perquè les pel·lícules se sonoritzaven amb una orquestra o directament a piano.

El saló d’actes de l’IEN comptarà aquest curs amb un pianista d’excepció, el mestre Enric Ferrer i el grup de càmbra Tactum Ensemble, que posarà música a cinc grans pel·lícules mudes: “The Mark of Zorro” (1921) de Fred Niblo, “Lady Windermere’s Fan” (1925) de Ernst Lubitsch, “The General” (1926) de Buster Keaton, “Sunrise” (1927) de F. W. Murnau i “Underworld” (1927) de Joseph von Sternberg.

A més, també projectarem altres films muts significatius, amb la partitura original que van tenir a la seva estrena o sonoritzats després per orquestres tan reconegudes com la dirigida per Carl Davis.

Aquestes pel·lícules magistrals, realitzades per mestres de Hollywood, com ara Cecil B. De Mille, Frank Borzage, Allan Dwan, John Ford, Edmund Goulding, David Wark Griffith, Rex Ingram, Rupert Julian, King Vidor o Raoul Walsh, estan protagonitzades per les stars més famoses de l’època: Greta Garbo, Douglas Fairbanks, Lillian Gish, Lon Chaney, Norma Shearer Ronald Colman, Janet Gaynor, John Gilbert, Richard Barthelmess, George O’Brien, Wallace Beery, Rodolfo Valentino…, els quals il·luminaran la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans, i tanmateix veurem com alguns avenços del cinema ja hi eren desenvolupats al període mut.

Com els anys anteriors, al llarg de 15 sessions i la de cloenda protagonizada per Charles Chaplin amb la seva obra mestra “City Lights” (1930), s’ocuparà d’impartir aquesta activitat d’extensió universitària el professor Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona i autor del llibre “Historia crítica del cine norteamericano” (2013), editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord.americans.

El Departament d’Història Contemporània de la UB concedeix per 60 hores lectives 2,5 crèdits acadèmics als alumnes que aprofitin aquest nou curs especialitzat. L’entrada és lliure i s’expedirà certificat acreditatiu.

  • Cinema
  • Entrada gratuïta
  • febrer 25, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN