• Cinema
  • Entrada gratuïta
  • abril 8, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN

Douglas Fairbanks, Julanne Johnson, Anna May Wong, Sojin, Snitz Edwards, Charles Belcher, Brandon Hurst.

Un lladregot de dits hàbils que actua als carrers de Bagdad entra un dia a palau del Califa amb intenció de robar un tresor. Allà veu a la princesa i s’enamora d’ella. Juntament amb un col·lega tramen un pla per raptar-la, aprofitant que es celebrarà una audiència de pretendents per casar-se amb la princesa.

L’adaptació (per part del propi Fairbanks) dels contes àrabs de “Les mil i una nits”, una màgica història de catifes voladores, genis i encanteris malvats, va suposar un dels cims del cinema mut americà. Tots els crítics van qualificar també de magistral la versió posterior de Korda de 1940 (per les seves singularitats i exquisit colorit), però molts van coincidir en que la pel·lícula de Walsh és la que té la “energia” del relat.

Tresors del Cinema Mut Nord-Americà

Amb aquest títol, continuem els cursos sobre la història del cinema nord-americà que vàrem començar amb el dedicat al film clàssic, per continuar amb el cinema modern i concloure l’any passat amb el període contemporani.

Enguany iniciem altre cicle especialitzat, ara sobre el cinema mut de Hollywood. Projectarem obres mestres de l’època silent, però mai va ser tal perquè les pel·lícules se sonoritzaven amb una orquestra o directament a piano.

El saló d’actes de l’IEN comptarà aquest curs amb un pianista d’excepció, el mestre Enric Ferrer i el grup de càmbra Tactum Ensemble, que posarà música a cinc grans pel·lícules mudes: “The Mark of Zorro” (1921) de Fred Niblo, “Lady Windermere’s Fan” (1925) de Ernst Lubitsch, “The General” (1926) de Buster Keaton, “Sunrise” (1927) de F. W. Murnau i “Underworld” (1927) de Joseph von Sternberg.

A més, també projectarem altres films muts significatius, amb la partitura original que van tenir a la seva estrena o sonoritzats després per orquestres tan reconegudes com la dirigida per Carl Davis.

Aquestes pel·lícules magistrals, realitzades per mestres de Hollywood, com ara Cecil B. De Mille, Frank Borzage, Allan Dwan, John Ford, Edmund Goulding, David Wark Griffith, Rex Ingram, Rupert Julian, King Vidor o Raoul Walsh, estan protagonitzades per les stars més famoses de l’època: Greta Garbo, Douglas Fairbanks, Lillian Gish, Lon Chaney, Norma Shearer Ronald Colman, Janet Gaynor, John Gilbert, Richard Barthelmess, George O’Brien, Wallace Beery, Rodolfo Valentino…, els quals il·luminaran la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans, i tanmateix veurem com alguns avenços del cinema ja hi eren desenvolupats al període mut.

Com els anys anteriors, al llarg de 15 sessions i la de cloenda protagonizada per Charles Chaplin amb la seva obra mestra “City Lights” (1930), s’ocuparà d’impartir aquesta activitat d’extensió universitària el professor Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona i autor del llibre “Historia crítica del cine norteamericano” (2013), editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord.americans.

El Departament d’Història Contemporània de la UB concedeix per 60 hores lectives 2,5 crèdits acadèmics als alumnes que aprofitin aquest nou curs especialitzat. L’entrada és lliure i s’expedirà certificat acreditatiu.

  • Cinema
  • Entrada gratuïta
  • abril 8, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN