• Cinema
  • Entrada gratuïta
  • març 25, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN

“Els Deu Manaments” (en anglès: “The Ten Commandments”) és una pel·lícula nord-americana del cinema mut de 1923, produïda i dirigida per Cecil B. DeMille i escrita per Jeanie MacPherson. Es divideix en dues parts: un pròleg que recrea la història bíblica de l’Èxode i una història moderna al voltant de dos germans i els seus respectius punts de vista sobre els Deu Manaments. És la primera pel·lícula d’una trilogia de pel·lícules bíbliques fetes per DeMille. Les altres dues pel·lícules són El rei de reis i El signe de la creu. La pel·lícula va ser refeta pel mateix DeMille i va tenir una nova versió que es va estrenar el 1956 usant el mateix títol.

Theodore Roberts, Charles de Rochefort, Estelle Taylor, Julia Faye, Terrence Moore, James Neill, Lawson Butt, Clarence Burton, Noble Johnson, Edythe Chapman, Richard Dix, Rod La Rocque, Leatrice Joy, Nita Naldi, Robert Edeson.

Tresors del Cinema Mut Nord-Americà

Amb aquest títol, continuem els cursos sobre la història del cinema nord-americà que vàrem començar amb el dedicat al film clàssic, per continuar amb el cinema modern i concloure l’any passat amb el període contemporani.

Enguany iniciem altre cicle especialitzat, ara sobre el cinema mut de Hollywood. Projectarem obres mestres de l’època silent, però mai va ser tal perquè les pel·lícules se sonoritzaven amb una orquestra o directament a piano.

El saló d’actes de l’IEN comptarà aquest curs amb un pianista d’excepció, el mestre Enric Ferrer i el grup de càmbra Tactum Ensemble, que posarà música a cinc grans pel·lícules mudes: “The Mark of Zorro” (1921) de Fred Niblo, “Lady Windermere’s Fan” (1925) de Ernst Lubitsch, “The General” (1926) de Buster Keaton, “Sunrise” (1927) de F. W. Murnau i “Underworld” (1927) de Joseph von Sternberg.

A més, també projectarem altres films muts significatius, amb la partitura original que van tenir a la seva estrena o sonoritzats després per orquestres tan reconegudes com la dirigida per Carl Davis.

Aquestes pel·lícules magistrals, realitzades per mestres de Hollywood, com ara Cecil B. De Mille, Frank Borzage, Allan Dwan, John Ford, Edmund Goulding, David Wark Griffith, Rex Ingram, Rupert Julian, King Vidor o Raoul Walsh, estan protagonitzades per les stars més famoses de l’època: Greta Garbo, Douglas Fairbanks, Lillian Gish, Lon Chaney, Norma Shearer Ronald Colman, Janet Gaynor, John Gilbert, Richard Barthelmess, George O’Brien, Wallace Beery, Rodolfo Valentino…, els quals il·luminaran la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans, i tanmateix veurem com alguns avenços del cinema ja hi eren desenvolupats al període mut.

Com els anys anteriors, al llarg de 15 sessions i la de cloenda protagonizada per Charles Chaplin amb la seva obra mestra “City Lights” (1930), s’ocuparà d’impartir aquesta activitat d’extensió universitària el professor Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona i autor del llibre “Historia crítica del cine norteamericano” (2013), editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord.americans.

El Departament d’Història Contemporània de la UB concedeix per 60 hores lectives 2,5 crèdits acadèmics als alumnes que aprofitin aquest nou curs especialitzat. L’entrada és lliure i s’expedirà certificat acreditatiu.

  • Cinema
  • Entrada gratuïta
  • març 25, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN