• Cinema
  • Entrada gratuïta
  • juny 10, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN

Charlot, el personatge interpretat per Chaplin, és un pobre rodamón sense llar que coneix i s’enamora d’ una florista cega (Virginia Cherrill). Poc després evita el suïcidi d’un milionari borratxo (Harry Myers), que li fa promeses d’amistat eterna per haver-li salvat la vida. No obstant això, quan esta sobri, el milionari ho nega.

Inicia un romanç amb la florista, qui pensa que és un milionari.  Quan descobreix que van a embargar la casa de la noia si no reuneix diners suficients, prova sort en diferents treballs (entre ells, una competició de boxa). Obté, finalment, mil dòlars del seu amic milionari, qui se’ls regala generosament quan esta ebri. Una vegada sobri de nou, nega conèixer un en  Charlot i fa que el persegueixi la policia. Charlot dóna els diners a la florista, qui  aconsegueix evitar ser desnonada i es pot sotmetre a una operació que li retorna la vista.

El protagonista, en canvi, és capturat per la policia, acusat del robatori dels diners, i passa una llarga temporada a la presó.

En sortir, torna una trobar-se amb la florista, que ara regenta una botiga al carrer i viu amb l’esperança de retrobar un suposat milionari. La pel·lícula acaba amb l’escena en la del que reconeix a Charlot com benefactor.

Tresors del Cinema Mut Nord-Americà

Amb aquest títol, continuem els cursos sobre la història del cinema nord-americà que vàrem començar amb el dedicat al film clàssic, per continuar amb el cinema modern i concloure l’any passat amb el període contemporani.

Enguany iniciem altre cicle especialitzat, ara sobre el cinema mut de Hollywood. Projectarem obres mestres de l’època silent, però mai va ser tal perquè les pel·lícules se sonoritzaven amb una orquestra o directament a piano.

El saló d’actes de l’IEN comptarà aquest curs amb un pianista d’excepció, el mestre Enric Ferrer i el grup de càmbra Tactum Ensemble, que posarà música a cinc grans pel·lícules mudes: “The Mark of Zorro” (1921) de Fred Niblo, “Lady Windermere’s Fan” (1925) de Ernst Lubitsch, “The General” (1926) de Buster Keaton, “Sunrise” (1927) de F. W. Murnau i “Underworld” (1927) de Joseph von Sternberg.

A més, també projectarem altres films muts significatius, amb la partitura original que van tenir a la seva estrena o sonoritzats després per orquestres tan reconegudes com la dirigida per Carl Davis.

Aquestes pel·lícules magistrals, realitzades per mestres de Hollywood, com ara Cecil B. De Mille, Frank Borzage, Allan Dwan, John Ford, Edmund Goulding, David Wark Griffith, Rex Ingram, Rupert Julian, King Vidor o Raoul Walsh, estan protagonitzades per les stars més famoses de l’època: Greta Garbo, Douglas Fairbanks, Lillian Gish, Lon Chaney, Norma Shearer Ronald Colman, Janet Gaynor, John Gilbert, Richard Barthelmess, George O’Brien, Wallace Beery, Rodolfo Valentino…, els quals il·luminaran la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans, i tanmateix veurem com alguns avenços del cinema ja hi eren desenvolupats al període mut.

Com els anys anteriors, al llarg de 15 sessions i la de cloenda protagonizada per Charles Chaplin amb la seva obra mestra “City Lights” (1930), s’ocuparà d’impartir aquesta activitat d’extensió universitària el professor Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona i autor del llibre “Historia crítica del cine norteamericano” (2013), editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord.americans.

El Departament d’Història Contemporània de la UB concedeix per 60 hores lectives 2,5 crèdits acadèmics als alumnes que aprofitin aquest nou curs especialitzat. L’entrada és lliure i s’expedirà certificat acreditatiu.

  • Cinema
  • Entrada gratuïta
  • juny 10, 2015
  • 10:00h.
  • Auditori IEN